Minnesvärt

Järnvägsnostalgi

Svante Lindsjö var mycket kunnig om järnvägar av alla de slag i världen. Han tillhör Lennakattens vänner. Onsdagen 3 maj fick vi höra om Roslagsbanan, ett smalspårigt järnvägsnät som kunde frakta folk och gods mellan Uppsala och Stocholm via Rimbo, där sträckan Uppsala-Faringe finns kvar i Uppsala län.

Onsdagen 3 maj fick vi höra Staffan Lindsjö

Årets första evenemang 1 februari

Leif Alpsjö spelade nyckelharpa och fiol med sedvanlig skicklighet. Härlig stämning och spelmansglädje.

2 november 2022

Berättade Göran Ulväng om livet på herrgårdar genom tiderna. Det var ett mycket lärorikt och uppskattat föredrag och frågorna blev långa och många.

Matlagningskväll 1 juni 2022

Kerstin Riedel har länge undervisat om vad som är ätbart i naturen. Nu var vi sexton deltagare som fick se och smaka på maträtter som Kerstin tillagade på trangiakök. Som ingredienser hade hon maskros, kirskål, ryssgubbe, groblad, brännässla, vitplister, syrén med mera och rejäla slurkar med rapsolja. Förutom de tillagade rätterna fick vi smaka på mördegskakor med inkavlade blommor. Kersti har samlat sina recept i en bok som man kan köpa för egen utskrift, en pdf-fil, för 40kr.

Elisabet Bern om Jenny Lind 4 maj 2022

Elisabet Bern höll ett innehållsrikt föredrag om Jenny Lind. Elisabet är medlem i Jenny Lind-sällskapet och berättade utförligt om Jennys förhållande till Malla Silverstolpe och Uppsalas musikaliska liv under Geijers tid. Väldigt informativt och fullt med okända detaljer om vår svenska näktergal.

Christer Nordström höll föredrag 1 timma och 45 minuter

Den 6 april 2022 fick vi höra om Christer Nordströms tid som polis i Uppsala, om varför brottsligheten utvecklas i problemområdena och om sitt nya arbete vid Högvakten. Vi satt andlöst och lyssnade och önskade att hans förslag till åtgärder kunde nå politikerna. Christer Nordström fortsätter att vara folkkär.

Trivsam och lärorik kväll om Uppsalas renhållningsverk 6 oktober

Ing-Marie och Jan-Erik Elg höll föredrag och visar bilder om Uppsalas renhållningsverk och hur det kom igång. Ing-Marie har skrivit boken Pionjärer inom Uppsalas Renhållning. Publiken var väldigt nöjd att få höra om hur föredömligt renhållningen sköttes. Återvinning, utbildning och god organisation präglade verksamheten, men också tunga lyft.

Intressant vandring i Eriksdal 16 juni 2021 med Agnetha Pettersson

Det slutade precis att regna när vi samlats för att se och lära oss om den del av Luthagen som kallas Eriksdal mellan Börjegatan-Ringgatan-Dalabanan och Hällbygatan. 18 medlemmar och hunden Greta gick ut i den underbara kvällen och fröjdades över att så stora delar av området räddats från rivning och hård exploatering. Ofta med ideella insatser och hård kamp från de boende. Nu har dessa unika kvarter med flera  Leche-hus, lummiga trädgårdar och trånga gator fått leva kvar och många hus är varsamt upprustade. Agnetha visade bilder från Upplandsmuseets arkiv med gatuvyer från tidigt 1900-tal och framåt.

Vandring i Enhagen 3 juni 2020, en underbar sommarkväll.

Vår guide var Agnetha Pettersson, 1 arkivarie på Upplandsmuseet med byggnadshistoria som specialitet. Vandringen samlade många intresserade, varav flera bodde i området. det blev en intressant vandring i denna något undanskymda del av Luthagen. Trädgårdarna prunkade och vi insåg alla att detta område behöver skyddas från hårdhänt exploatering. Kvarteret Seminariet som nu är i akut fara är en viktig park för boende i den allt tätare staden.

Gökottan 3 maj

I soligt väder träffades vi 12 tappra kl. 07.00 för sedvanlig gökotta i Stabby Backe. Guide för 14:e året i rad var ornitologen Roger Gylllin. Lasse Fröjdlund informerade också om de uppsatta holkarna kring prästgården och i backarna. Lite extra information gavs om göktytan! Antal sedda/hörda arter blev i år 27, vilket är ett bra resultat.”

Bakdagen söndag 8 mars 2020

Georgs orkester underhöll medan brödbaket pågick i vår vedeldade ugn. Rykande varma smörgåsar serverades och gick åt med blixtens hastighet.

Intressant kväll om studentspex

Kristina Rudbjer vet allt om studentspexens historia och nutid.
Kristina Rudbjer vet mycket om spex och är själv en aktiv spexare och librettoförfattare. En fulltalig sal fick veta bland annat att Hasse och Tage hämtat sin underfundiga humor från just spextraditionen.

Den 6 november 2019 fick vi följa med Roger Gyllin till Bulgarien

Roger är en stor kännare av Bulgarien, ett land som är ganska okänt för de flesta av oss men som har underbar natur och en lång dramatisk historia. Vi fick se bilder från hans resor och lära oss om fåglarna, som är hans stora intresse.  En lärorik intressant kväll som kunde inspirera till ett besök.

Den 2 oktober 2019 kom Robert Sund och fick oss att både dirigera och sjunga.

Vi hade väldigt roligt med Gubben Noak och fick lära oss väldigt mycket om dirigentens glädjeämnen och problem. Efter kvällen kunde vi slå takten också.

Den 4 september 2019 berättade radioreportern Maria Ridderstedt om sitt arbete som reporter på Sveriges Radio.

Där har hon arbetat i 18 år och vill aldrig göra något annat. Vi fick en livfull skildring av avslöjandet hu bensinmackar diskriminerade romer systematiskt och om den korrumperade taxibranschen. Till slut fick vi följa med till val i Zimbabwe. Maria har verkligen ordet i sin makt, och den fulltaliga publiken var påtagligt nöjd.

Besök på Tiundaskolan torsdag 13 juni 2019

40 personer fick chansen att se en ultramodern skola invändigt. Vi visades runt av högstadielärare i SO Marie Johansson och fick se en skola som verkligen skilde sig från vår barndoms skolor. Stora fönster, ljust, modern teknik, öppna ytor.

En oavbrutet intressant kväll med Ola Larsmo 8 maj

Det var absolut fullsatt när Ola Larsmo berättade om Swede Hollow i verkligheten, om de inte så lyckade svenskarna som slog sig ner i en dal i S:t Paul, Minnesota.Vi fick veta vad som fanns av fakta, och vad som fick läggas till för att åstadkomma en så bra roman som Swede Hollow har blivit.  Vi fik också lära oss mycket om svensk emigration till USA under 1850-1920 ungefär och de olika grupper av invandrare som avlöste varandra i området. Ett mycket uppskattat föredrag!

Fullt hus och spelmansglädje med Leif Alpsjö  den 3 april

Leif började med att traktera kohorn, en låt som skulle skrämma björn. Det är nog effektivt. Därefter spelade han nyckelharpa, altfiol och fiol,  allt med samma lätta elegans. Dessemellan berättade han om de gamla spelmännen i Norduppland som han lärt känna och han sjöng en del gamla visor från stugorna. Glädjande nog tycks spelmanstraditionen finnas kvar, om också moderniserad. Leif blev med rätta oerhört uppskattad av den månghövdade publiken som bestod av medlemmar och andra tillströmmande. Leif själv var glad att för fösta gången få uppträda i Stabby prästgård, och vi hoppas det inte var sista gången.

Magisk kväll med Carl-Göran Ekerwald som talade om Koranen den 6 februari 2019.

Carl-Göran öste ur sitt enorma vetande. Vi fick lära oss mycket om Islams grunder, historia, Muhammed men också Jesus som enligt Koranen är en stor profet. Jungfru Maria har också en huvudroll inom Islam.

Uppsalas nya bebyggelse, ris och ros av PO Sporrong 7/11

En intresserad publik våndades vi anblicken av de förfärliga miljöer som uppstår i södra Librobäck och Kvarngärdet. Några exempel på lyckade nya områden visades också, som Fyrisvallsområdet. P O Sporrong är arkitekt SAR med livslång erfarenhet av byggenskap i Uppsala. Han sitter i styrelsen för Vårda Uppsala. På bilden ör han reklam för jubileumsutgåva av Blandaren.

Ulrika Knutson berättade om Elin Wägner 3/10 2018

Som alltid när Ulrika kommer blev det proppfullt i stora salen. Ulrika skriver på en bok om denna mycket aktiva feministiska förgrundsgestalt. Ulrika framhöll att det är värdefullt att möta en så engagerad publik för att testa sitt material. Det ställer vi gärna upp på.
Ulrika Knutson hälsas välkommen av Gunilla Stenkula med Honey och assisteras av Ulf Hellman.

Fyra vänner och en gitarr trollband publiken 5/9 -18

Kerstin och Kees Geurtsen, Solveig och Bertil Teodorsson.

Lyckad vandring i Seminarieträdgården 13 juni 2018

Hela 36 intresserade deltagare lyssnade till pomolog mm Mattias Iwarson som lotsade oss runt. Vi fick höra om bakgrunden till den stora trädgården, vad som planerats att finnas där och hur det har gått. Mycket finns kvar, och det skulle gå väldigt bra att återställa den till en värdig stadsdelspark i det alltmer fullbyggda Luthagen. Än är det inte för sent! Även Seminarieparkens vänner var representerade och redogjorde för sin kamp.

Bilder från årsmötet 2018

 Föredrag om Hildur Ottelin den 1 november 2017

Kerstin Wallin, föreningens sekreterare, höll ett kunnigt och mycket uppskattat föredrag om denna extremt dugliga kvinna som fått en gata uppkallad efter sig. Mycket välförtjänt. Kerstin behärskade verkligen sitt ämne eftersom hon skrivit en bok och Hidur, som tyvärr dog vid 61 års ålder mitt i sin gärning. Bilden ovan visar Kerstin och Ulf Hellman som arbetar med den tekniska utrustningen.

Åke Pålshammar berättade senaste nytt om våra hjärnor 4 maj

Föredraget, som var både pedagogiskt och lättsamt, innehöll senaste nytt om hjärnforskning. En vetenskap som går framåt med stormsteg tack vare nya sätt att läsa hjärnaktiviteter. Salen var fullsatt trots det vackra vårvädret utanför.

Bakdagen 5 mars 2017

Ungefär 70 besökare kom och njöt av nybakat bröd, musik med Georgs orkester och den vackra vinterdagen utanför.

1 februari 2017: Stadsutveckling med hänsyn till stadens egenart

Kristina Berglund, arkitekt och tidigare ordförande i Vårda Uppsala, höll ett mycket uppskattat föredrag “Hur kan Uppsala fortsätta att växa med attraktiva stadsmiljöer i samspel med det byggda och gröna kulturarvet?” Under kvällen visade hon många bilder med exempel på god och dålig stadsplanering  Hennes föredrag gav inspiration till engagemang och omedelbar aktivitet i planeringen av utbyggnad av Stabbyfältet.

Inför julen 7 december 2016

En imponerande stor och duktig kör från Erikskolan med Lucia, tärnor och tomtar gladde oss i vintermörkret. Efteråt sjöng vi allsång ledda av Peder Strandh, som med sitt trivsamma sätt och med stor musikalitet lotsade oss genom julsångerna. Kaffe, lussekatter och pepparkakor blev en perfekt avrundning på den stämningsfulla kvällen.

Spännande föredrag om gifter 2 oktober 2016

olle-mattssonProfessorn i organisk kemi Olle Mattsson, höll ett mycket uppskattat föredrag om gifter i verklighet och litteratur.  Kreativiteten hos giftmördare verkar enorm och har så varit i alla tider. Olle har skrivit boken Inte bara arsenik – om gifter och giftmord i serier och deckare samt annan skönlitteratur, som han signerade och sålde efter det mycket uppskattade föredraget.

Lyckad kväll med Omi Söderblom Mohammar den 3 februari 2016

Omi Söderblom och Anna Skarhed
Omi Söderblom och Anna Skarhed
Stabbygården var absolut knökfull, och vi fick träffa Nathan Söderbloms barnbarnsbarn som skrivit en mycket uppmärksammad bok om sin farfar Helge. Hon visade bilder från Helges dramatiska och tragiska liv, och vi fick höra Nathan sjunga ”Lär mig o skog att vissna glad”.

IMG_3601Barbro Björnemalm visade bilder från Uppsalabilds arkiv den 4 november 2015

Ett väldigt uppskattat föredrag med många bilder från mitten av 1900- talet.  Eftersom bilderna var tagna av professionella fotografer hade de väldigt hög kvalitet och de flesta av oss log igenkännande vid många tillfällen.

Vilken fantastisk Stabbydag!

Det måste varit rekord i antal besökande. vädret var underbart och överallt njöt folk i gröngräset av vårt goda fika. Aktiviteter pågick i hela området, och avslutades med information om planprocessen, som nu kommit igång.

Jonsson

Om gästfriheten hos Nathan Söderblom

fick vi höra den 2 september. Biskop em. Jonas Jonsson höll ett lysande föredrag om familjen Söderbloms slitsamma liv på sitt prebende i Stabby.

Söderblomsspelen i Trönö 4 juli

Den nya bearbetningen av Söderblomsspelet bjöd på många fina skådespelarprestationer, både av de professionella och amatörerna. Lokalen i den nyrestaurerade kyrkan var fylld till brisningsgränsen. Bussresan, måltiden och allt annat fungerade utmärkt, och vi fick fin guidning i Söderhamn av Ingrid Åberg. Ett stort tack till Nils Erik Åberg!

IMG_2709 IMG_2711Karl-Göran Ekerwald och Allan Rodhe 6 maj 2015

Olof Thunamn var en mycket begåvad egensinnig diktare och konstnär, bland annat hyllad av Evert Taube. Allan Rodhe sjöng denna visa och Carl-Göran Ekerwald  berättade om Thunman som människa och konstnär. Den fullsatta salen lyssnade entusiastiskt.

Helena Harnsk talade för fullt hus den 1 april 2015.

Helena Harnesk, föreningens vice ordförande, har vuxit upp på Geijersgatan.  I hennes barndom såg Luthagen helt annorlunda ut än nu, och Helena visade många bilder från Uppsala under hennes skoltid. Bakdagen den 1 mars var som vanligt populär. Georges orkester underhöll. I köket brann ugnen och det bakades Karlholmsbröd i vanlig ordning, och levererades som smörgåsar till gästerna. Under tiden pågick VM i skidor.
Årsmötet den 4.e  mars samlade en ansenlig skara medlemmar.  Bertil Nordbelie slussade oss med säker klubbföring genom dagordningen. Hela den gamla styrelsen sitter kvar ytterligare ett år, liksom revisorerna. Årsmöteshandlingarna kan du se här

Jan Sterner Rickomberga, Erikslund och Stabby 4 februari 2015

Jan Sterner berättade och visade bilder från sin nya skrift Rickomberga, Erikslund och Stabby  — en tillbakablick. Salen var fylld till sista plats och skriften hade en strykande åtgång. För oss som vuxit upp i Uppsala var den en lärorik nostalgitripp bland spårvagnar och tegelbruk.

Helena Harnesk berättade och visade bilder från sin bok om Gusten Widerbäck 7 maj 2014

Salen fylldes till sista plats. Helena berättade kunnigt om Upplandsmålaren framför alla, hans uppväxt, utbildning och liv. Vi fick också se några av hans tavlor i verkligheten.

Geijer, Almquist, Bremer, Flygare-Carlén

Denna litterära kvartett formade det moderna Sverige genom sin filosofi, sin samhällskritik och sin konst. De kombinerade romantik och realism, och lärde oss en hel del om mänskliga fri- och rättigheter. Geijer och Almquist var olika som personer, men båda har präglat den svenska självbilden. Emilie Flygare-Carlén och Fredrika Bremer är romanens svenska mödrar, och på sin tid var det de som påverkade världslitteraturen. Fredrika Bremer blev också världsberömd för sin kamp för kvinnornas, slavarnas och djurens frigörelse. Ulrika Knutson, känd radioröst och krönikör berättade för en fullsatt sal.

luciatågLuciatåg och allsång samlade fullt hus

Luciatåget med elever från Tiundaskolan sjöng och reciterade och den rätta julstämningen infann sig. Kerstin Berglund spelade piano och allsång ljöd i salen, och församlingen sjöng påfallande bra. Vi vill passa på att önska alla besökare ett riktigt gott nytt år!

Final för Prästgårdskaféet 1:a advent 2013

IMG_1330_beskurenVi hade en härlig final med massor av gott bröd och kakor och trivsam musikunderhållning med Johan, Marie och Johan. Stort tack till alla som deltog på olika sätt, och särskilt Irina och hennes medhjälpare, som fått kaféet att blomstra och samla många nöjda söndagsgäster. Detta har också ökat medlemsantalet. Salarna i bottenvåningen är nu tapetserade, det blev mycket vackert som synes på bilden. Förhoppningsvis kan kaféet återuppstå under 2014.

Katarina Ek-Nilsson berättade om August Strindbergs 2 oktober 2013

IMG_1236Katarina höll ett väldigt intressant och välformulerat föredrag om den unge August, som kom till Uppsala som 19-åring. Han trivdes aldrig i den akademiska miljön utan längtade till sin hemstad Stockholm. Inte heller var han road av studierna, men lyckades klara en del tentamina i varierande ämnen. Ganska snart kom han in på författarbanan och lämnade Uppsala mitt i en termin och besökte därefter Uppsala bara vid något enstaka tillfälle.

Lisen Hessner presenterade Uppsalas offentliga skulpturer

Lisen, som just utkommit med en rejäl bok i detta ämne, berättade informativt och visade bilder 4 september. Offentlig konst väcker känslor av alla slag, och den är nödvändig.

Olle_gallmo

Olle Gällmo spelade på säckpipor och berättade 22 maj 2013

Det var en mycket intressant afton, då vi fick höra om säckpipans historia i världen och Sverige, särskilt Dalarna. Olle, riksspelman, hade med sig två säckpipor som han verkligen kund traktera väl, och sjöng ibland vackert därtill. Stabbygården var mycket välbesatt trots den vackra majkvällen.

Ulrika Knutson berättade inspirerat om Alexandra Kollontaj

Alexandra Kollontaj var  Sovjets minister i Stockholm 1930 och 1945 och imponerade genom sin intelligens och duglighet. Hennes memoarer är ännu inte publicerade i Ryssland. Ulrika berättade initierat om hennes dramatiska liv för en fullsatt sal 3 april

Fullsatt årsmöte 2013arsmote

Årsmötesförhandlingarna sköttes snabbt och effektivt av Bertil Nordbelie. Därefter visade Ove Lundgren och Mats Bennerfelt nuvarande planer på kartor. Ännu är planerna inte fastlagda, men den vackra utsikten från Stabbys utsiktsberg hotas av byggnationer både nära och fjärran. Både Gröna Sköna Stabby och Bondkyrka hembygdsförening kommer att bevaka utvecklingen och medlemmarna uppmanas till aktivitet.

Lars Holm berättade och målade

Lars HolmStabbygården fylldes till sista plats när Lars Holm, traktens store akvarellmålare, ställde upp. Vi fick höra om hans liv i Uppsala och vilka hus han bott i. Därefter målade han fyra hus, och vi tyckte att det var trolleri hur an med hjälp av enkla penslar snabbt fick upp stämningsfulla bilder. Sedermera har föreningen köpt bilden av Stabbygården, som kommer att hängas upp på lämplig plats.

Stämningsfylld välbesökt luciakväll 12 december 2012

Ungefär 35 personer där kom och lyssnade på ett väl inövat och omväxlande program som framfördes av tio barn. Herman Blom var i toppform och framförde nya låtar, och åhörarna fick sjunga med ibland.

Minneskväll över Eric Sahlström 3 oktober 2012

Vi som fanns i den stora publiken fick möta en genial men enkel och anspråkslös spelman. Cajsa Ekstav spelade och Gunnar Ahlström berättade, och vi fick se bilder och höra inspelningar med Eric själv. Det var ett mycket uppskattat föredrag, och vi blev uppmanade att gå till Upplandsmuseet och titta på jubileumsutställningen där.  På bilden spelar Cajsa på en replik av en gammal nyckelharpa från Dalarna, en primitiv föregångare till de avancerade instrument som Eric utvecklade och tillverkade.

Lyckad Stabbydag 16 september 2012 Trots kallt och mulet väder trängdes folk kring loppmarknaden och framför kaffeförsäljningen. Det är tydligt att Stabbydagen är ett uppskattat arrangemang som lockar Uppsalabor, inte bara de som bor grannar med Stabby prästgård. Nyheter för denna gång var ärkebiskop Anders Vejryd som predikade ute i det fria, och Ärnakvintetten som förnöjde oss med vacker och lättsam musik. Läs mer på UNTs hemsida

Ulrika Knutson fyllde Stabbygården 1 februari 2012ulrika-knutson

Ulrika, författare  och journalist, berättade ingående om Emilia Fogelklou. Hon var en av de färgstarka pionjärerna bland svenska feminister och flitig besökare på Nathan Söderbloms “måndagskvällar” i Stabby prästgård. Hon sålde också slut på Emilias mest kända bok Arnold, en intressant skildring av Emilias och hennes makes liv.