Karlholmsbröd

C:a 100 kakor

Receptet från Gunborg Lundevall, Nöttö, Karlholm. Bondkyrko hembygdsförening fick receptet 2004 från Gunborg

  • 1 påse grahamsmjöl på drygt 1 kg
  • 2 kg rågsikt
  • 2 kg vetemjöl, varav 1 kg används vid utbakning
  • 1⁄2 kg jäst
  • 2 l mjölk, röd eller grön
  • vatten så att det blir lagom
  • 1 kg margarin
  • 1⁄2 paket ister
  • 2 påsar anis
  • 2 påsar fänkål
  • 1⁄2 påse kummin
  • Ett par nävar salt
  • En näve socker

Ugnen måste vara helt varm, starta med eldning dagen innan. När man märker att gräddningen går dåligt måste man lägga i mer ved och vänta tills den är riktigt varm igen.
Gör inte degen för lös. Dela upp i små bullar. Jäs 10 min.
Kavla ut så tunt som möjligt, först med vanlig kavel sedan med kruskavel. Tag ut kakor med mått. Mjöl på bakbodet vid kavlingen efter behov. Jäs 15 min
Ha litet mjöl på spaden så blir det lättare att lägga kakan i ugnen för gräddning. Man känner med spaden när kakorna är färdiggräddade. Kakorna ska var lite hårda och aningen bruna.
Tag ut kakorna med spettet. Borstas av löst mjölfrån kakorna efter gräddningen. Häng upp kakorna på spett och lägg dem när bakningen är slut i en pappkartong. Förvara i
rumstemperatur ca 14 dagar, eller tills de torkat helt.