Föreningen Gröna Sköna Stabby bildades 2002 ur föreningen Stabbyskogens väl. GSS har haft stor betydelse för utvecklingen i Stabbyområdet. Eftersom vi nått många av de uppsatta målen håller GSS numera en lägre profil. Men vi håller kontakt med kommunstyrelsen, särskilt i det aktuella projektet ett naturreservat i Stabby.
Stabbyskogen och Stabbyslätten är en oas för många Uppsalabor. Många av oss vill bevara och utveckla de kvaliteter området har. Föreningen GSS har i många år samverkat med andra föreningar, kommunen med flera. Den har jobbat med med att ordna fårbete på hagmarken, förbättra gångvägarna, anlägga grillplats anpassad för personer med funktionsnedsättning, skydda fornminnen och naturintressena, säkra framtiden för prästgårdsmiljön, preparera skidspår och skylta Linnéstigarna genom området och framförallt varit remissinstans vid bildandet av det kommande reservatet. Varje år har Stabbydagen planerats med GSS som huvudarrangör.
Dagens situation är enligt Bondkyrko hembygdsförening tillsammans med Gröna Sköna Stabby att:
· Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala har i februari 2025 skickat ut ett förslag, framtaget av kommunstyrelsen, till bildande av Stabbyskogens naturreservat. Förslaget har skickats till ägare och innehavare av särskild rätt till mark inom området, och till berörda myndigheter och intresseorganisationer. Samråd kring förslaget pågår under två månader.
· Ingen projektering av byggnader finns för området före 2050.
· Planer att bygga bostäder alternativt golfbana på Stabbyfälten har lagts ner, delvis på grund av den ökade aktiviteten vid flygflottiljen F16.
· Hundhagarna som uppskattas av många hundägare under hela året.
· Fårhagarna, som kommunen iordningsställt och underhållit, fylls av 20-30 får och lamm när betet är frodigt.
· Det finns grillplatser, vilobänkar, utsiktspunkt med mera.
· En fågeldamm vid viadukten skulle höja områdets attraktion ytterligare.
· Miljöbalken ger skydd åt framför allt slättens bördiga åkermark. (Odlingsbar mark har minskat sedan 1960, den tidpunkt då Sverige var självförsörjande. Idag importerar vi 50 % av allt livsmedel.)